Möt några av våra grymma kollegor
Internationella kvinnodagenVi firar den internationella kvinnodagen i år genom att lyfta fram några av våra fantastiska kvinnliga kollegor. Här nedan kan du lära känna dem lite bättre och bland annat läsa om hur de ser på att locka fler kvinnor till vår mansdominerade bransch.
Angelica, batteritekniker, Olofström
Vad gör du i din roll?
Jag jobbar som batteritekniker på Volvos fabrik i Olofström. Där lagar och reparerar jag batterier, samt byter batteri på truckarna som går här på Volvo.
Varför valde du Linde som arbetsgivare?
Valde Linde eftersom jag fick höra mycket postiva saker om företaget. Jobbet lät både intressant och unikt så jag sökte!
Hur kan vi locka fler till branschen som traditionellt dominerats av män?
Svårt att säga, kanske rikta sig mer emot yngre kvinnor som fortfarande går i skolan och försöka skapa ett intresse redan i tidig ålder för det tekniska.
Har du någon kvinnlig förebild du vill lyfta?
En kvinnlig förebild är Ellen McLain, hon har varit väldigt aktiv inom dataspelsbranschen. Även om hon nu är 70 år gammal så är hon regelbundet med och deltar i välgörenhetsevent.
Maria, Teamleader business support, Rosersberg
Vad gör du i din roll?
Jag är säljadministratör och teamledare i vår business support grupp. I min roll gör jag det administrativa runt våra affärer. Jag stöttar våra säljare, supporterar andra avdelningar inom företaget och även våra kunder. Eftersom jag sitter på ett regionskontor så ingår det också mer lokala uppgifter som att fixa evenemang och vara behjälplig vid konferenser. Helt enkelt försöka vara den som har koll på det mesta.
Varför valde du Linde som arbetsgivare?
Jag tyckte att jobbet som presenterades passade bra in på mig. Det är ett jobb med frihet under ansvar och det är varierande. Nu har jag jobbat några år och trivs väldigt bra. Riktigt bra kollegor och ett stabilt företag.
Hur kan vi locka fler till branschen som traditionellt dominerats av män?
Ett sätt kan vara att ha med tjejer i våra annonser när vi söker tekniker. Vi är många kvinnliga medarbetare på Linde, men på teknikersidan är vi alldeles för få, i hela branschen tyvärr.
Har du någon kvinnlig förebild du vill lyfta?
Gunilla von Platen har alltid fascinerat mig. Vilken resa. En stark kvinna som trots sin enorma framgång fortfarande är ödmjuk med hjärtat på rätta stället.
Sara, Order coordinator, Örebro
Vad gör du i din roll?
Jag hanterar alla våra inkommande ordrar på nya truckar, eller New Truck Sales som vi kallar det. Jag är även Key User i vårt affärssystem för segmentet.
Varför valde du Linde som arbetsgivare?
Jag fastnade för Lindes mycket familjära och varma välkomnande redan i jobbannonsen när jag sökte tjänsten. I mitt fantastiska team finns så mycket kunskap, här blir jag gärna kvar för att utvecklas vidare. Linde är lika familjärt som jag upplevde redan i annonsen.
Hur kan vi locka fler till branschen som traditionellt dominerats av män?
För att få fler kvinnor intresserade att arbeta med teknik, mekanik och som mekaniker, tror jag man behöver vara ute redan i skolorna så tidigt som möjligt. Jag tror också på att visa tillit till kvinnors befintliga kunnande, många kvinnor kan redan både teknik och mekanik men ifrågasätts och behöver ofta bevisa sig.
Har du någon kvinnlig förebild du vill lyfta?
Cecilia Duberg är min förebild. Vi växte upp tillsammans och har barn som lekt på samma dagis, en människa som jag på det sättet känner. Hon har satsat på sin karriär inom psykologi och är en av mina största inspiration- och motivationsboosters idag! Jag vänder mig till hennes kloka ord på sociala medier och läser hennes böcker när jag behöver boost och lyfta mig själv och få en djupare förståelse kring mig själv och min omgivning. Cecilia har hjälpt mig enormt mycket i mitt liv, utan att hon vet det själv.
Anna, serviceledare, Göteborg
Vad gör du i din roll?
Leder och fördelar arbetet på verkstaden på Volvo RA, utvecklar och utmanar personalen och verkstaden.
Varför valde du Linde som arbetsgivare?
Känns som ett företag där jag får utvecklas och utveckla om jag vill det och att företaget är mån om att jag stannar i koncernen
Hur kan vi locka fler kvinnor till branschen som traditionellt dominerats av män?
Ta in flera praktikanter och visa oss mer på olika forum som kvinnor.
Har du någon kvinnlig förebild du vill lyfta?
Martina Harström som var arbetsmiljöingenjör på Derome. En fantastisk kvinna i en mansdominerad koncern! Kvinnan som utmanade alla på företaget att tänka utanför boxen. Helt fantastisk!
Madeleine, Manager business support, Örebro
Vad gör du i din roll?
Jag ansvarar för vår Business support, en av de största avdelningarna hos oss på Linde. En grupp som består av nästan bara kvinnor – och vilka fantastiska kvinnor de är!
Varför valde du Linde som arbetsgivare?
Att arbeta på Linde känns tryggt. Jag kan lita på mina kollegor, vet att personalavdelningen finns där och stöttar när det behövs. Jag känner mig trygg här helt enkelt.
Linde är också ett företag där man lyssnar på alla, oavsett ålder, tidigare erfarenhet eller kön. Alla är lika viktiga och det är enormt viktigt för mig med en sådan kultur på en arbetsplats.
Hur kan vi locka fler till branschen som traditionellt dominerats av män?
Kvinnor kan, likväl som män, vi är alla människor. Våga utmana dig själv och kör på det du tycker är kul och är intresserad av, oavsett om det är som servicetekniker eller administratör.
Har du någon kvinnlig förebild du vill lyfta?
Det finns så många starka kvinnor som har varit med och bidragit till vart vi faktiskt är idag. Men jag vill idag ge en shout out till alla fantastiska, starka kvinnor på Linde, och framförallt i mitt team. Ni är grymma och tar världen med storm!
Avslutningsvis sammanfattar Sandra Johansson, HR-chef, sina tankar kring hur vi kan locka fler kvinnliga talanger och hur jämställdhetsarbetet ser ut idag.
Hur lockar vi fler kvinnor till Linde och en bransch som traditionellt dominerats av män?
Här är det viktigt att vi är med från början och arbetar mot unga åldersgrupper för att få tjejer att söka sig till tekniska yrken och branscher för att öka antalet kvinnor inom dessa yrken totalt sett. Vi sponsrar exempelvis teknikläger för tjejer i årskurs 8 som under några veckor på sommarlovet introduceras till tekniska yrken. Vi arbetar med att främja en jämn könsfördelning i hela bolaget. När vi rekryterar nya kollegor är det alltid kompetensen som är nummer ett – oavsett kön – men när vi får kvinnliga sökanden kastar vi ett extra öga på dessa.
På koncernnivå arbetas det också med att öka andelen kvinnor på alla nivåer och det finns en tydlig målbild vart vi ska och hur vi ska nå dit. Exempelvis har ett nätverk för kvinnliga servicetekniker etablerats och det drivs flera projekt för att locka fler kvinnor till koncernen.
Hur jämställt är Linde idag?
Vi rör oss sakta men säkert framåt. Vi är fortfarande ett väldigt mansdominerat bolag och majoriteten av kvinnorna är representerade i yrkesområden som administration och ekonomi. Men glädjande nog blir antalet kvinnor även i de mer mansdominerande yrkesområdena fler. Vi har ett växande antal kvinnliga servicetekniker, en kvinnlig utrustare på vår produktionsanläggning i Örebro och nyligen började vår första kvinnliga serviceledare i Göteborg. På chefsnivå är könsfördelning något bättre än på totalen och vi jobbar aktivt mot en jämställd ledning. Talanger – oavsett kön – ska ges möjlighet till kompetensutveckling och uppmuntras att ta ett utökat ansvar.
Vi arbetar även med lönekartläggningar för att säkerställa att vi inte har osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män.
Även om vi kommit en bit på vägen finns det mycket kvar att göra ur ett jämställdhetsperspektiv. Det är en fråga som har hög prioritet och som vi kommer fortsätta arbeta aktivt med.